ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΑΔΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ιστορία της λαμπαδηδρομίας από το 1936 στην μοναδική έκθεση Ολυμπιακών δαδών των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1936-2012) είχαν όσοι πέρασαν τον Ιούλιο  από την Στοά Σπύρου Μίλιου στο Σύνταγμα.


Οι λαμπαδηδρόμοι που μεταφέρουν την Ολυμπιακή  φλόγα, μεταφέρουν και την Ελλάδα “του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού”.

Την φλόγα που ο Φοίβος-Απόλλων απλόχερα κάθε φορά προσφέρει στους λαμπαδηδρόμους, για να μεταφέρουν το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» και το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι», σε κάθε λαό.


Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας 
«20 Ιουλίου 1936, μεσημέρι, ώρα 12:00, Αρχαία Ολυμπία.
Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει για πρώτη φορά από τον ελληνικό ήλιο στον ιερό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.



Από τότε μέχρι και σήμερα, το μοναδικό στον κόσμο γεγονός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί την τελετή εκείνη που «αναγγέλλει» παγκόσμια το γεγονός των Αγώνων. Η φλόγα ανάβει, «ταξιδεύει» στη διοργανώτρια χώρα καταλήγοντας στη διοργανώτρια πόλη την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Εκεί παραμένει άσβεστη καθ’ όλη τη διάρκεια τους, ως συνεχής υπόμνηση του τόπου που τους γέννησε.

Στο Βωμό της Ήρας, μπροστά από το ναό της θεότητας, λιτό και μυσταγωγικό, πραγματοποιείται το τελετουργικό της Αφής. Ιέρειες με αρχαϊκή ενδυμασία, πλαισιώνουν τον Βωμό, ενώ η Πρωθιέρεια με επίκληση στο θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα, χρησιμοποιώντας το κοίλο κάτοπτρο. Η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Πρωθιέρεια στη συνέχεια μεταδίδει τη φλόγα σε ένα μικρό πήλινο αγγείο και σε πομπή με όλες τις ιέρειες κατευθύνεται προς το Στάδιο. Περνώντας από την Ελιά, θα σταθούν και ο «αμφιθαλής παις», (ένα παιδί που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του) θα κόψει ένα κλαδί, σύμβολο της ειρήνης και βραβείο νίκης. Στο Στάδιο η Πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά. 


Η φλόγα θα περάσει από χέρι σε χέρι ενώνοντας τους ανθρώπους και στέλνοντας το μήνυμα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών.»


Τα εκθέματα, συνολικά πρωτότυπες 19 δάδες, ανήκουν στους Πέτρο Συναδινό, Μέλος Ε.Ο.Ε., Δημ. Δημητρόπουλο, τ.πρόεδρο Ευρ.Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Στάθη Ντουραμάκο συγγραφέα-συλλέκτη και Φίλιππο Ανδρεόπουλο, δημοσιογράφο-μέλος ΕΦΝΑΟΑ-ΕΟΕ. (φώτο από μερικές από τις σπάνιες δάδες)