ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ





Πολλοί από εσάς έχετε παίξει πινγκ-πονγκ κάποια στιγμή. Οι περισσότεροι μάλιστα το ευχαριστηθήκατε! Ο λόγος είναι ότι το παιχνίδι αυτό παίζεται σε εσωτερικό χώρο και απαιτεί σχετικά μικρό κόστος εξοπλισμού. Αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το τέννις (κυρίως ως προς τους κανονισμούς), η σύγκριση μεταξύ τους σταματά εδώ. Το βάρος της μπάλας, η μικρή περιοχή του τραπεζιού, ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης κάνουν το παιχνίδι αρκετά σύνθετο και δύσκολο ενώ απαιτείται όσο και αν φαίνεται περίεργο ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση.

Εξοπλισμός
Το πινγκ-πονγκ παίζεται σε τραπέζι φτιαγμένο από ξύλο ή σύνθεση ξύλου και μετάλλου. Η επιφάνεια του τραπεζιού είναι ματ χρώματος σκούρο πράσινο η μπλε. Το τραπέζι έχει μήκος 275 εκ., πλάτος 152.5 εκ. και ύψος 76 εκ. Χωρίζεται σε δύο μέρη από το φιλέ που χωρίζει το τραπέζι σε δύο γήπεδα. Το φιλέ έχει ύψος 15.25 εκ. και εκτείνεται 15.25 εκ. πέρα από κάθε πλευρά του τραπεζιού.
Η ρακέτα αποτελείται από δύο μέρη: το ξύλο και τα λάστιχα. Υπάρχουν διάφορα είδη λάστιχων και ξύλων. Για παράδειγμα υπάρχουν επιθετικά, αμυντικά ή άλλα ξύλα όπως επίσης υπάρχουν και λάστιχα με λεία επιφάνεια και επιφάνεια με δοντάκια. Το στυλ παιχνιδιού του παίκτη είναι ο οδηγός για την αγορά της κατάλληλης ρακέτας.
Πόντοι
Ένα σετ κερδίζεται από τον παίκτη (ή το ζευγάρι στο διπλό) που θα φθάσει πρώτος τους 11 πόντους εκτός εάν το σκορ φθάσει 10-10 οπότε και χρειάζεται διαφορά 2 πόντων για να κριθεί το σετ. Ένας αγώνας τελειώνει στα τρία ή τα πέντε νικηφόρα σετ.
Χάνεις πόντο όταν:
·         Αποτυγχάνεις να κάνεις ένα καλό service.
·         Αποτυγχάνεις να επιστρέψεις επιτυχώς τη μπαλιά του αντιπαλου.
·         Χτυπήσεις τη μπάλα πριν αυτή αναπηδήσει στο γήπεδό σου.
·         Η μπάλα χτυπήσει δύο φορές στο γήπεδό σου.
·         Σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του service.
Επιτυχημένη απόκρουση
Μια επιτυχημένη απόκρουση είναι το χτύπημα της μπάλας με τη ρακέτα αφού αυτή έχει αναπηδήσει μία φορά στο γήπεδό μας έτσι ώστε να επιστρέψει στο γήπεδο του αντιπάλου. Φυσικά η μπάλα επιτρέπεται να χτυπήσει στο φιλέ κατά τη διάρκεια της απόκρουσης αρκεί να περάσει από τη μεριά του αντιπάλου. Εντούτοις αν η μπάλα ακουμπήσει το φιλέ (περνώντας από την αντίπαλη μεριά) κατά τη διάρκεια του service τότε αυτό επαναλαμβάνεται.
Σειρά στα service
Η σειρά στα service αλλάζει κάθε 2 πόντους. Αυτό συνεχίζεται μέχρι ένας παίκτης να κερδίσει το σετ. Μετά το τέλος του σετ οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα και ο παίκτης που σέρβιρε πρώτος στην αρχή του προηγούμενου σετ αποκρούει πρώτος. Στο διπλό οι κανόνες στην αλλαγή του service και του γηπέδου είναι οι ίδιοι όπως και στο απλό με τη διαφορά ότι το service εκτελείται πάντα από την δεξιά μεριά και πάντα διαγώνια. Κάθε 2 πόντους ο σερβίρων αλλάζει με τον συμπαίκτη του έτσι ώστε ο άλλος να αποκρούσει το service του αντιπάλου. Στο διπλό οι μπαλιές παίζονται με συγκεκριμένη σειρά. Όταν ένα ζευγάρι σερβίρει, ο ένας κάνει το service και ο άλλος αποκρούει την μπαλιά που έρχεται από τον αντίπαλο κοκ.
Εξαιτίας της απατηλής του απλότητας οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν παίξει πιγκ-πογκ τείνουν να μην το παίρνουν στα σοβαρά. Εντούτοις υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία πρέπει να έχει κανείς υπόψη του για να μπορέσει να παίξει πιγκ-πογκ. Για παράδειγμα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών χτυπημάτων και φάλτσων τα οποία κάνουν το παιχνίδι αρκετά συναρπαστικό, αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολο. Ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς πιγκ-πογκ είναι να πάει σε κάποιο σωματείο ή να αρχίσει με κάποιο προπονητή.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ


·         Είναι σημαντικό να βρεις το δικό σου στυλ παιχνιδιού. Θα πρέπει να το βρεις μόνος σου γιατί κανείς άλλος δεν θα μπορεί να το κάνει καλύτερα από εσένα.
·         Μην αλλάζεις την τακτική που σε οδήγησε στη νίκη, αλλά άλλαξε την στρατηγική που ακολούθησες και σε οδήγησε στην ήττα.
·         Δεν είναι η ρακέτα που χάνει την μπαλιά, αλλά ο παίκτης που αστοχεί.
·         'Οταν ανακαλύπτεις τις αδυναμίες του αντιπάλου σου είναι σαν να έχεις κερδίσει το μισό παιχνίδι.
·         Τα χτυπήματά σου είναι τα όλπα σου στη μάχη του αγώνα. Όσο καλύτερα είναι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις.
·         Το να χάσεις 9-11 είναι χειρότερο από το να χάσεις 5-11. Στην πρώτη περίπτωση οι πιθανότητες να κερδίσεις ήταν ίδιες με αυτές του αντιπάλου σου, με την μόνη διαφορά ότι δεν κατέβαλλες την επιπλέον προσπάθεια που θα σε οδηγούσε στη νίκη.
·         Μην αφήνεις τον αντίπαλό σου να κάνει το παιχνίδι του.
·         Μην φοβάσαι να εκτελείς σύνθετα χτυπήματα επειδή είναι δύσκολα. Προσπάθησε να βρεις το καλύτερο τρόπο να το κάνεις και θα έχεις κερδίσει το μισό πόντο.
·         Κατά την διάρκεια της προθέρμανσης προσπάθησε να παίξεις τα πιο καλά σου χτυπήματα. Μην ανησυχείς που ο αντίπαλός σου θα τα ανακαλύψει νωρίς.
·         Ποτέ μην ξεχνάς ότι το φιλέ είναι ψηλότερο από ότι νομίζεις!
·         Το να παίζεις πιγκ-πογκ χωρίς να ξέρεις τα βασικά χτυπήματα είναι σα να χτίζεις ένα σπίτι χωρίς θεμέλια. Για το λόγο αυτό κάθε νέος παίκτης πρέπει να μαθαίνει πρώτα τα βασικά και να προπονείται εντατικά σε αυτά.
·         Υπάρχουν 3 στάδια εκμάθησης στο πιγκ-πογκ. Το πρώτο είναι η εξάσκηση, το δεύτερο είναι η θεμελίωση αυτών που έμαθες και το τρίτο είναι η τελειοποίησή τους.
·         Ο καλός παίκτης είναι αυτός που χτυπάει τη σωστή μπαλιά στη σωστή στιγμή.
·         Σε έναν αγώνα τα λάθη είναι αυτά που θα κρίνουν το νικητή.
·         Η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο στον αγώνα.
·         Δεν πρέπει ποτέ να παρατάς το παιχνίδι στην τύχη του ακόμα και αν χάνεις με μεγάλη διαφορά. Όσο περνά η ώρα δημιουργούνται πιθανότητες νίκης.
·         Κατά τη διάρκεια του αγώνα ξέχνα την τεχνική και συγκεντρώσου στην τακτική. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι που πρέπει να στείλεις την μπάλα και όχι πως θα τη στείλεις.
·         Η απόλυτη αρμονία μεταξύ μυαλού και σώματος είναι απαραίτητη.
·         Αυτός που παίρνει πρώτος την πρωτοβουλία σε έναν αγώνα είναι συνήθως και ο νικητής.
  • Είναι σημαντικό να βρεις το δικό σου στυλ παιχνιδιού. Θα πρέπει να το βρεις μόνος σου γιατί κανείς άλλος δεν θα μπορεί να το κάνει καλύτερα από εσένα.
  • Μην αλλάζεις την τακτική που σε οδήγησε στη νίκη, αλλά άλλαξε την στρατηγική που ακολούθησες και σε οδήγησε στην ήττα.
  • Δεν είναι η ρακέτα που χάνει την μπαλιά, αλλά ο παίκτης που αστοχεί.
  • 'Οταν ανακαλύπτεις τις αδυναμίες του αντιπάλου σου είναι σαν να έχεις κερδίσει το μισό παιχνίδι.
  • Τα χτυπήματά σου είναι τα όλπα σου στη μάχη του αγώνα. Όσο καλύτερα είναι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις.
  • Το να χάσεις 9-11 είναι χειρότερο από το να χάσεις 5-11. Στην πρώτη περίπτωση οι πιθανότητες να κερδίσεις ήταν ίδιες με αυτές του αντιπάλου σου, με την μόνη διαφορά ότι δεν κατέβαλλες την επιπλέον προσπάθεια που θα σε οδηγούσε στη νίκη.
  • Μην αφήνεις τον αντίπαλό σου να κάνει το παιχνίδι του.
  • Μην φοβάσαι να εκτελείς σύνθετα χτυπήματα επειδή είναι δύσκολα. Προσπάθησε να βρεις το καλύτερο τρόπο να το κάνεις και θα έχεις κερδίσει το μισό πόντο.
  • Κατά την διάρκεια της προθέρμανσης προσπάθησε να παίξεις τα πιο καλά σου χτυπήματα. Μην ανησυχείς που ο αντίπαλός σου θα τα ανακαλύψει νωρίς.
  • Ποτέ μην ξεχνάς ότι το φιλέ είναι ψηλότερο από ότι νομίζεις!
  • Το να παίζεις πιγκ-πογκ χωρίς να ξέρεις τα βασικά χτυπήματα είναι σα να χτίζεις ένα σπίτι χωρίς θεμέλια. Για το λόγο αυτό κάθε νέος παίκτης πρέπει να μαθαίνει πρώτα τα βασικά και να προπονείται εντατικά σε αυτά.
  • Υπάρχουν 3 στάδια εκμάθησης στο πιγκ-πογκ. Το πρώτο είναι η εξάσκηση, το δεύτερο είναι η θεμελίωση αυτών που έμαθες και το τρίτο είναι η τελειοποίησή τους.
  • Ο καλός παίκτης είναι αυτός που χτυπάει τη σωστή μπαλιά στη σωστή στιγμή.
  • Σε έναν αγώνα τα λάθη είναι αυτά που θα κρίνουν το νικητή.
  • Η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο στον αγώνα.
  • Δεν πρέπει ποτέ να παρατάς το παιχνίδι στην τύχη του ακόμα και αν χάνεις με μεγάλη διαφορά. Όσο περνά η ώρα δημιουργούνται πιθανότητες νίκης.
  • Κατά τη διάρκεια του αγώνα ξέχνα την τεχνική και συγκεντρώσου στην τακτική. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι που πρέπει να στείλεις την μπάλα και όχι πως θα τη στείλεις.
  • Η απόλυτη αρμονία μεταξύ μυαλού και σώματος είναι απαραίτητη.
  • Αυτός που παίρνει πρώτος την πρωτοβουλία σε έναν αγώνα είναι συνήθως και ο νικητής