Οι εξι βασικες στρατηγικες του τενις

Οι 6 βασικές στρατηγικές του τένις
Υπάρχουν 6 γενικές στρατηγικές τις οποίες ένας παίκτης μπορεί να εφαρμόσει και είναι αποτελεσματικές, ανεξάρτητα από το επίπεδο του αντιπάλου.Εφαρμόζονται και στις 5 καταστάσεις παιχνιδιού (1. Σερβίροντας 2. Επιστρέφοντας 3. Παίζοντας και οι 2 παίκτες από την βασική γραμμή 4. Προσεγγίζοντας και παίζοντας στο φιλέ 5. Εκτελώντας passing shot και λόμπα.) μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλες.

Οι στρατηγικές αυτές , παρατίθενται στη συνέχεια, με σειρά δυσκολίας, αναφoρικά με την εφαρμογή τους σε ένα αγώνα τένις:


1. Κράτα την μπάλα στο παιχνίδι
Είναι η στρατηγική των counter punchers(μετ.: μετρούν τα χτυπήματα). Σκοπός δεν είναι να κερδίσεις τον πόντο με το χτύπημα σου ή να δυσκολέψεις τον αντίπαλο σου, έτσι ώστε να μην μπορέσει να επιστρέψει την μπάλα: σκοπός σου είναι να παίξεις την μπάλα μέσα στο γήπεδο και πάνω από το φιλέ. Οι καλοί counter punchers προσθέτουν και το στοιχείο του βάθους της μπάλας, έτσι ώστε να αποτρέψουν τα πιθανά winners του αντιπάλου.

2. Ανάγκασε τον αντίπαλο σου να κινηθεί
Αποτελεί την πιο βασική στρατηγική και μια από τις πιο αποτελεσματικές. Όταν κινείς τον αντίπαλο σου συνεχώς, τον αναγκάζεις να χτυπά χωρίς ισορροπία και τελικά, αφού αποτύχει να βρει την μπάλα στο κέντρο της ρακέτας του(sweet spot), να απαντήσει με μια ρηχή μπάλα, δίνοντας σου την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις το δυνατό σου χτύπημα(συνήθως το forehand) για να πάρεις τον πόντο.

3. Χρησιμοποίησε όσο γίνεται περισσότερο τα δυνατά σου σημεία
Μπορεί να έχεις ένα πολύ καλό και δυνατό forehand ή σέρβις, να έχεις τέλειο βολέ ή να διαθέτεις ένα πολύ χαμηλό slice και ένα αποτελεσματικό drop shot. O αντίπαλος σου θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από πίεση (αναφορικά με την ψυχολογία του,όπως και το χρόνο και το χώρο που έχει να απαντήσει) αν τα χρησιμοποιείς διαρκώς. Κατά συνέπεια, θα υποπίπτει μ'αυτό τον τρόπο συνεχώς σε λάθη.
Στα δυνατά σου σημεία μπορεί να συγκαταλέγονται οι φυσικές σου ικανότητες(π.χ. αντοχή, ταχύτητα) ή η καλή σου ψυχολογία στις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού.

4. Εξέθεσε τις αδυναμίες του αντιπάλου
Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε να επιτεθούμε στο αδύναμο χτύπημα του αντιπάλου. Αυτό συνήθως είναι το backhand ή το 2ο σέρβις. Μπορούν επίσης να είναι οι φυσικές ικανότητες του αντιπάλου σου. Έτσι αν αυτός δεν έχει καλή αντοχή, μπορείς σκοπίμως να επιδιώκεις να παίζεις πόντους μεγαλύτερης διάρκειας, έτσι ώστε να τον κουράσεις ή να προσπαθείς να εκτελείς συνεχώς διαγώνια χτυπήματα ή drop shots, κάνοντας τον με αυτό τον τρόπο να τρέχει.
Ακόμα μπορεί να υπάρχουν αδυναμίες στο ψυχολογικό του παιχνίδι, οι οποίες εμφανώς τον εμπλέκουν συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το παιχνίδι του. Αν παίζεις απέναντι σε ένα τέτοιο παίκτη είναι σημαντικό να μείνεις ήρεμος κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και να μην παίρνεις ρίσκα σε κομβικά σημεία του αγώνα, αφήνοντας έτσι την πίεση του παιχνιδιού του τένις να τον επηρεάσει αρνητικά.
Ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της στρατηγικής είναι αυτή του Rafael Nadal ,η οποία είναι εμφανής, ιδίως όταν αυτός αντιμετωπίζει τον Roger Federer. Σημαδεύει με βαρύ top spin το backhand με ένα χέρι του Ελβετού , που είναι ευάλωτο στις μπάλες με υψηλή αναπήδηση , ενώ ξεκινά τον πόντο όταν σερβίρει, κατευθύνοντας τα slice σερβίς του και πάλι στο backhand του Federer. Με αυτό τον τρόπο εκθέτει τις αδυναμίες του αντιπάλου του , ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τα δυνατά σημεία του παιχνιδιού του.

5. Κέρδισε χώρο στο γήπεδο
Όσο πιο κοντά είσαι στον αντίπαλο, τόσο πιο λίγο χρόνο έχει αυτός να αντιδράσει. Ακόμα και αν κινηθείς 1 μέτρο πιο κοντά στο φιλέ αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η αντίδραση του αντιπάλου σου κατά 1/10 του δευτερόλεπτου, κάτι που σε ένα τόσο γρήγορο παιχνίδι, όπως είναι αυτό του τένις, μπορεί να κάνει την διαφορά. Και αυτό γιατί μέσα σ’αυτό το χρονικό διάστημα, η μπάλα μπορεί να ταξιδέψει περίπου 1 με 1,5 μέτρο.
Όταν είσαι πιο κοντά στο φιλέ μπορείς να παίξεις πιο ανοιχτές γωνίες και να αναγκάσεις τον αντίπαλο σου, να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ η θέση σου αυτή σου επιτρέπει να ανέβεις και πιο γρήγορα στο φιλέ παίζοντας έτσι βολέ από πιο βολικό ύψος.
Ο Roger Federer είναι από τους παίκτες που χρησιμοποιούν αυτή την στρατηγική, ομολογουμένως με επιτυχία.

6. Δώσε ποικιλία στο παιχνίδι σου
Αν δεν το έχεις γευτεί προσωπικά είναι δύσκολο να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι να βρεις συγχρονισμό και ρυθμό σε μπάλες που σου έρχονται συνεχώς με διαφορετικό τρόπο. Αν υποδεχτείς μια μπάλα με χαμηλό slice και αμέσως μετά σου έρθει μια μπάλα με βαρύ top spin,είναι δύσκολο να προσαρμοστείς ξανά και να χτυπήσεις με σταθερότητα.
Ένας άλλος τρόπος να δώσεις ποικιλία στο παιχνίδι σου είναι να αλλάζεις συνεχώς τακτική. Μπορεί για παράδειγμα να εναλλάσσεις τις τοποθετήσεις σου στο σερβίς : wide , στο σώμα, στο Τ , ψηλά με πολύ kick κ.ο.κ. Ή μπορείς περιστασιακά να παίζεις σερβίς- βολέ και στον επόμενο πόντο να μένεις πίσω.

Αυτό κάνει τον αντίπαλό σου να βρίσκεται συνεχώς σε μία κατάσταση αβεβαιότητας χωρίς να μπορεί να προβλέψει την επόμενή σου κίνηση.

Η στρατηγική αυτή χρησιμοποιείται και πάλι από το R.Federer, ο οποίος διαθέτει ίσως την μεγαλύτερη ποικιλία στο ρεπερτόριο του, από κάθε άλλο παίκτη στο tour.

Άρθρο:
Σωτηρόπουλος Νίκος